Don Bosco Internaat Woluwe

Je thuis voelen op internaat

Samenleven


Het internaat is een boeiende plaats van samenleven, een samenleving in miniformaat.

Op basis van leeftijd leven we samen in leefgroepen.

In de leefgroep willen we de jongeren na een vermoeiende schooldag laten thuiskomen in een modern ingerichte ontspanningsruimte, met ruime TV- en computerhoek. Alles is er aanwezig om stoom af te laten. Poolen, tafelvoetballen, pingpongen, gamen, lego bouwen, gewoon wat babbelen, het kan er allemaal! De opvoeder speelt en luistert mee. Hier wordt nog echt samen geleefd … met oog en oor voor elkaar. Onze gezellige leefruimtes zijn een heel belangrijke leeromgeving!

Samen spelen hoeven we niet altijd binnen te doen. We kunnen ook buiten spelen en sporten op de speelplaats of in het nabijgelegen park.

Samen aan tafel zitten en nakaarten over de schooldag doen we ook. In onze ruime, doch gezellige eetzaal nemen we samen het avondmaal. De catering doet zijn best om voldoende variatie in het weekmenu aan te brengen. De jongeren kunnen bij hen altijd op een beleefde manier terecht met suggesties. Op feestdagen worden we graag extra in de watten gelegd. Elke jongere steekt ook regelmatig een handje toe bij het opdienen, afruimen, de vaat, …

In hun leefgroep baten de jongeren ook zelf een bar/winkeltje uit. Hier kunnen ze voor erg democratische prijzen frisdrank, chips en snoepgoed kopen.

Op woensdag trekken we er samen met de jongeren regelmatig op uit: schaatsen, zwemmen, bowlen, mountainbiken, een bezoekje aan de bioscoop behoren tot de mogelijkheden.

Samen met enkele oudere jongeren bouwen we een jeugdwerking uit op het internaat: KAJ Don Bosco. Met hen werken we aan activiteiten en projecten op maat van de jongeren, aansluitend bij hun leefwereld. Dit leidde tot heel wat samenwerkingsverbanden: met het jeugdhuis, met sportclubs, met gemeenschapscentra, met organisaties uit de buurt.

De jongsten slapen samen in een kamer, per drie of per vier. De kamers zijn ingedeeld in gezellige slaaphoekjes. Dit draagt bij tot het opbouwen van een (h)echte groep, waar plaats is voor elk individu en waar elkeen de privacy van de ander met het nodige respect leert benaderen. Het geeft de opvoeders de mogelijkheid de jongeren te begeleiden in het dagelijks leven.

De oudsten beschikken over een eigen kamer, die zij huiselijk – binnen bepaalde afspraken uiteraard – mogen inrichten.

Voor het slapengaan zitten we af en toe met de groep samen in de stille ruimte om na te kaarten over de dag of over het leven.