Don Bosco Internaat Woluwe

Je thuis voelen op internaat

Don Bosco


Giovanni (Jan) Bosco, Don Bosco, werd op 16 augustus 1815 in Castelnuovo d'Asti, een stadje niet ver van Turijn, geboren. Hij groeide op in het gehucht Becchi, als derde zoon van een landbouwersgezin. Toen hij amper twee jaar oud was, stierf zijn vader.

De jeugdjaren van Giovanni waren moeilijk. Het was hard werken om te overleven. De interesse voor de mensen rondom hem, voor lezen en schrijven, vanuit een diep geloof, worden gevoed door de vele contacten tijdens zijn jonge leven (zijn diepgelovige mama, zijn priester-leermeester (vaderfiguur), de vele vrienden …). Maar het zijn vooral de hardnekkige koppigheid en het doorzettingsverlogen die maken dat hij in 1841 priester wordt.

De confrontatie tijdens zijn stageperiode met de vele jongeren op straat en in de gevangenissen van Turijn en hun trieste levensomstandigheden, deed Don Bosco beslissen in Valdocco, een Turijnse volkswijk, een 'oratorio' uit te bouwen, een speel- en ontmoetingsruimte, een thuis, een school, een parochie op maat van kansloze jongeren.

Zo bouwde hij met hen aan hun toekomst: Don Bosco sloot goede arbeidsovereenkomsten af tussen de werkgevers en de jongens. Hij bouwde huizen, waar kansloze jongens konden uitgroeien tot geschoolde werkkrachten, eerlijke burgers en goede christenen.

In 1859 stichtte hij, samen met een aantal van zijn jonge medewerkers, een eigen gemeenschap, genoemd naar de H. Franciscus van Sales, de salesianen van Don Bosco. Zo groeide het werk van één man wereldwijd!

Jan Bosco was een man met een hart voor de jongeren. Hij stierf op 31 januari 1888.